fbpx
English flag

Staff speaks English!

Lepotni strokovnjaki za tvoj ikonični videz!

Težave z obrvmi - tanek lok

Težave z obrvmi: Zakaj vaše obrvi izpadajo in kakšne so rešitve za ponovno rast?

Sanjate o polnih, košatih obrveh? Toda namesto tega so vaše obrvi tanjše, bolj neenakomerne ali celo izpadajo? Izpadanje las na obrvi ima lahko različne vzroke. Pogosto berete, da so glavni vzrok genetski dejavniki, pomanjkljivosti ali morebitne bolezni, vendar največkrat do izpadanja las na obrvi pride zaradi preprostih in na srečo lahko popravljivih vzrokov. Tukaj bomo prišli do dna izpadanju las na obrvi in razložili, kako ga lahko preprečite.

Preden gremo v podrobnosti, morate vedeti nekaj stvari o rasti vaših obrvi:

  • Morda tega ne vidite na prvi pogled, vendar je vsaka obrv sestavljena iz več sto, včasih celo tisočih drobnih dlačic.
  • Dlačice na obrvi imajo cikel rasti približno 4 mesece. V prvi fazi dlake rastejo približno 0,3 mm na dan 30 dni. Nato pride faza mirovanja, med katero dlake ostanejo nedotaknjene. V zadnji fazi dlake izpadejo in naredijo prostor novim dlačicam. Za primerjavo, trepalnice imajo cikel rasti 3 mesece, lasje na glavi pa 2 do 6 let.
  • Obrvi tako kot vsi drugi lasje poleti rastejo hitreje. Razlog: visoke temperature pospešijo krvni obtok in s tem aktivnost celic.
  • Tako kot lasje na glavi vam redno izpadajo dlake na obrvi in trepalnice. Zato naj vas ne skrbi, če vam vsake toliko časa izpade nekaj dlačic na obrvi.
Odstranjevanje ličil iz obrvi

Izpadanje dlak na obrvi: To so lahko vsi možni razlogi za težave z obrvmi

1. Ne odstranjuješ ličil

Najslabša stvar, ki jo lahko narediš kot naličenka? Pojdi spat z ličili! Absolutno NE! Da … vsi smo to storili nekoč. Sploh v najstniških letih in po dolgih nočeh (ko smo že preveč spili ;-))… A najpozneje, ko se naslednji dan zbudiš s slepljenimi trepalnicami, panda očmi in mozolji, veš, da ličila nimajo mesta na vaši koži, ko spite. Če si pred spanjem čez noč ne odstranite ličil, se lasni mešički lahko zamašijo zaradi ličil, smukca in znoja – koža ne more dihati. To lahko povzroči mozolje, zamašene pore in izpadanje las. Poleg tega izdelki za oblikovanje, kot je naše lepilo za obrvi, ohranjajo vaše obrvi trdno na mestu in jih naredijo toge. Trenje ob blazino vam lahko takrat dobesedno izpuli obrvi. Zaključek: Ne glede na to, kako pozno je, ne glede na to, kako pijani ste, je odstranitev ličil OBVEZNA!

Pravilno čiščenje obrvi

2. Nepravilno si odstranite ličila

Če si pregrobo odstranite ličila in drgnete naprej in nazaj, si lahko iztrgate trepalnice in obrvi. Naslednjič, ko si snamete ličila, poglejte svojo vatno blazinico. Če najdete več trepalnic ali dlak na obrvi, je to lahko znak, da ličila odstranjujete nepravilno. Ne glede na to, ali uporabljate čistilni robček, micelarno vodico ali odstranjevalec ličil, morate z nežnimi gibi, najbolje v smeri rasti dlak. Naš nasvet: Pustite, da se odstranjevalec ličil nekaj trenutkov vpije, preden začnete drgniti. Če začnete drgniti neposredno, lahko iztrgate posamezne dlake, saj jih izdelki trdno držijo v obliki. Ko pustite, da se odstranjevalec ličil vpije, se izdelek za oblikovanje zmehča, obrvi pa postanejo spet bolj prožne.

3. Po oblikovanju si obrvi počešete

Ko enkrat uredite in oblikujete obrvi, se jih ne smete več dotikati in nikakor ne smete več krtačiti. Po oblikovanju obrvi z izdelki, kot sta naše lepilo za obrvi in ojačevalec mila, bodo vaše obrvi fiksirane v svojem položaju in jih ne boste več premikali. Če si nato ponovno počešete obrvi, jih lahko raztrgate. Ta scenarij je zelo podoben, ko gre za gel za lase ali lak za lase. Ko ga enkrat nanesete, ne morete več ščetkati las; drugače čutiš tvit. Z obrvmi običajno ni tvitanja, zato pogosto sploh ne boste opazili, da si pulimo dlake na obrvi. Na srečo, če izpulite nekaj las na glavi, ne boste opazili ničesar. Na žalost je z obrvmi drugače – že nekaj manjkajočih dlačic lahko povzroči vidne vrzeli.

4. Uporabljate napačne izdelke

Mnogi ne vedo, da lahko izbira izdelkov in pripomočkov za obrvi vpliva na rast las. Dehidracijske sestavine, SLS in SLES, parabeni, silikoni in mikroplastika lahko pospešijo staranje kože in las. Lahko imate tudi intoleranco za izdelek ali sestavino. Imate suhe, srbeče ali rdeče lise na obrveh? Potem raje prenehajte z uporabo izdelka in preverite, ali bo bolje. Na splošno je najbolje izbrati izdelke za obrvi, ki vsebujejo naravne in negovalne sestavine. Naš osvetljevalec za obrvi Definitely High je narejen iz 100 % naravnih sestavin.

Pripomočke za obrvi, kot so čopiči, ki so zelo trdi, je treba takoj zavreči. Lahko dražijo kožo, izpulijo dlake in sčasoma povzročijo vrzeli. Čopič in ščetine našega Duo Brow Brush so nežni do kože in brez težav drsijo skozi obrvi. Skratka, vedno bodite pozorni na kakovost izdelkov, uporabljenih čopičev in orodja.

5. Preveč jih puliš

Če ste si v 2000-ih preveč pulili obrvi, poznate Struggle. Ko so vaše obrvi oskubljene, je skoraj nemogoče ali traja več let, da jih vrnete v prvotno obliko in gostoto. Ampak zakaj je tako? Redno puljenje lahko povzroči trajno poškodbo papile (centra fiziološkega nadzora rasti dlak). Posledično lasje ne bodo zrasli nazaj. Zato naslednjič, ko si boste pulili, dvakrat premislite, ali morajo dlake res izginiti.

6. Stres

Stres lahko negativno vpliva na telo na različne načine in lahko povzroči izpadanje las na glavi in obrvi. Ste bili zadnje čase pod velikim stresom? Ste razdražljivi? Vas kaj moti? Poskusite z meditacijo ali sprostitvenimi vajami. Težave ne bodo rešili, vam pa bodo pomagali, da se z njo spopadete in razmišljate bolj jasno.

Optična iluzija izgleda manj obrvi

7. Optična iluzija

Mislite, da imate tanjše in manj obrvi kot včasih? Lahko je le optična prevara in vaše obrvi so preprosto postale svetlejše. Ali ste že pred časom nazadnje barvali obrvi? Ste si pred kratkim dvignili obrvi? Tako bodo vaše obrvi videti svetlejše. Tudi obrvi z leti postanejo svetlejše. Na splošno lahko z barvanjem obrvi postanejo polnejše, temnejše in bolj košate. Zaupajte nam, razlika je lahko velika!

7. Leta

S starostjo postanejo naši lasje tanjši in manj; to velja tudi za obrvi. Zakaj? Sčasoma se proizvodnja novih las upočasni ali celo popolnoma ustavi. Prav tako lasje s staranjem izgubljajo barvo in postajajo svetlejši in sivi. Če ugotovite, da imate sčasoma in po določeni starosti vse manj dlačic na obrvi, gre morda preprosto za naraven proces staranja. Za večjo polnost uporabite serum za rast. Za vsakodnevno oblikovanje priporočamo uporabo pudra za obrvi, saj doda polnost in dimenzijo. Lahko pa razmislite o mikrobladiranju obrvi. Vendar je to trajno zdravljenje in ga je treba dobro premisliti.

8. Bolezni

Presnovne bolezni, kot so diabetes mellitus, hipotiroidizem, insuficienca ščitnice ali tiroiditis, lahko vplivajo na rast las. Na primer, v primeru hipertiroidizma rast las pospeši povečana proizvodnja ščitničnih hormonov. Vendar lasje takrat tudi hitreje izpadajo. Po drugi strani pa je v primeru insuficience ščitnice rast las motena zaradi pomanjkanja ščitničnih hormonov. Podobno so lahko vzrok za izpadanje las tudi avtoimunske bolezni ali kožne bolezni, kot sta dermatitis in luskavica. Če sumite na bolezen, se posvetujte z zdravnikom. Vendar ni potrebe za paniko; v večini primerov izpadanje las na obrvi ni posledica bolezni.

8. Simptomi pomanjkanja

Ste prepričani, ali se prehranjujete zdravo in uravnoteženo? Ste morda na dieti, jeste premalo, neredno ali nezdravo? Če vaše telo ni dovolj oskrbljeno s hranilnimi snovmi, lahko pride do najrazličnejših negativnih posledic, vključno z izpadanjem las. Zlasti pomanjkanje cinka, biotina in maščobnih kislin lahko povzroči simptome pomanjkanja, kot so lomljivi nohti in izpadanje las. Krvni test pri družinskem zdravniku lahko hitro zagotovi več informacij. Pogosto prehranska dopolnila pomagajo nadomestiti pomanjkanje hranil. Te so na voljo v prosti prodaji v drogerijah in lekarnah – večina jih ni dragih.

9. Hormoni

Nihanje hormonov med menopavzo ali med nosečnostjo ali po njej lahko povzroči redčenje vaših obrvi, tako kratkoročno kot dolgoročno. Lahko pa tudi nenadoma opazite, da imate manj ali tanjše obrvi med menstruacijo ali po tem, ko prenehate jemati kontracepcijske tablete. Ko so vaši hormoni spet v ravnovesju, se mora rast las normalizirati.

10. Laser

Ste si z laserjem odstranili permanentno ličenje obrvi? Medtem ko lasersko zdravljenje odstrani barvo tetovaže, lahko uniči tudi zdrave dlačice na obrvi. Po laserskem zdravljenju so vaše obrvi pogosto začasno videti svetlejše in tanjše. Hranljivo olje in rastni serum lahko pomagata pospešiti proces rasti.