fbpx
English flag

Staff speaks English!

Lepotni strokovnjaki za tvoj ikonični videz!

KURJE OKO

Kurja očesa na stopalu, znana tudi kot helomi, so zadebeljena lokalizirana področja kože, ki se razvijejo kot odziv na trenje, pritisk ali ponavljajoče se drgnjenje. Običajno se oblikujejo na vrhu ali ob straneh prstov, med prsti ali na podplatih. Obstajata dve glavni vrsti kurjih očes:

1. **Trda kurja očesa: To so najpogostejša vrsta kurjih očes in imajo gosto, kompaktno središče, obdano z odebeljeno, otrdelo kožo. Pogosto se pojavijo na vrhovih prstov ali na podplatih, kjer pride do pritiska ali trenja.

2. **Mehka kurja očesa**: Mehka kurja očesa se običajno nahajajo med prsti na nogi in so mehkejša in bela. Nastanejo na območjih, kjer se lahko nabira vlaga, na primer med četrtim in petim prstom.

VZROKI ZA VRAŠČEN NOHT

1. Neprimerni čevlji: Nošenje preozkih čevljev ali čevljev z visokimi petami lahko ustvari točke pritiska, ki povzročijo nastanek kurjega očesa.

2. Dejavnosti z večjim konstantnim pritiskom: Ukvarjanje z zelo napornimi športi ali dejavnostmi, ki dodatno obremenjujejo stopala, lahko povečajo tveganje za kurja očesa.

3. Deformacije stopal: Določene deformacije stopal, kot so kladivasti prsti ali bunki, lahko ustvarijo neenakomeren pritisk na prste in prispevajo k razvoju kurjega očesa.

4. Prekomerna vlaga: Dolgotrajna izpostavljenost vlagi, zlasti med prsti na nogah, lahko zmehča kožo in postane bolj nagnjena k kurjim očesom.

Simptomi kurjega očesa na stopalu.

SIMPTOMI KURJIH OČES NA STOPALU

Simptomi kurjih očes na stopalu

Kurja očesa na stopalu lahko povzročijo vrsto simptomov, vključno z:

1. Bolečina: Kurja očesa so lahko boleča, zlasti ob pritisku, na primer pri hoji ali nošenju tesnih čevljev.

2. Razbarvanje: Koža nad kurjim očesom lahko postane rdeča ali vneta.

3. Nežnost: prizadeto območje je lahko občutljivo na dotik.

4. Zadebeljena koža: Za kurja očesa je značilna otrdela, dvignjena izboklina na koži.

5. V nekaterih primerih razjede: Če kurja očesa ne zdravimo, lahko postanejo razjede, kar povzroči odprte rane in možne okužbe.

Sanacija kurjega očesa s skalpelom
Obliži za kurja očesa

Učinkovito zdravljenje kurjih očes na stopalu

Zdravljenje kurjih očes običajno vključuje kombinacijo preventivnih ukrepov, samooskrbe in v večini primerov obisk izkušenega podologa oz. pedikerja, saj je nujno potrebno odstraniti kurje oko zaradi zgoraj naštetih razlogov (razpoke in posledične okužbe).

1. Zamenjajte obutev: Izberite dobro prilegajoče, udobne čevlje z dovolj prostora za prste. Izogibajte se visokim petam in ozkim čevljem.

2. Blazine in oblazinjenje: Koruzne blazinice ali oblazinjeni vložki v prosti prodaji lahko pomagajo zmanjšati pritisk in trenje.

3. Namokanje in piling: stopala namočite v toplo vodo z milom in nežno oluščite kurja očesa s pilico za stopala.

4. Vlaženje: Redno nanašajte vlažilno kremo, da bo koža mehka in preprečite prekomerno izsušitev.

5. Ortotični vložki: Ortotični vložki po meri lahko pomagajo pri prerazporeditvi pritiska na vaša stopala in popravijo morebitne spodnje deformacije stopala.

6. Strokovna pomoč – medicinska pedikura: Če so domači tretmaji neučinkoviti ali če imate sladkorno bolezen ali druge bolezni krvnega obtoka, je ključnega pomena, da poiščete nasvet podologa ali specialista za stopala (izkušenega pedikerja). Varno lahko odstranijo kurja očesa in odpravijo morebitne večje težave, ki lahko pridejo z neodstranitvijo kurjih očes. 

7. Kirurgija: V hudih primerih, ko so kurja očesa kronična in izjemno boleča, se lahko priporoči kirurška korekcija deformacij stopal.

Sanacija kurjih očes v Iconic Studio

ZAKLJUČEK

Kurja očesa na stopalu so lahko neprijetna in vplivajo na vaše dnevne aktivnosti. Razumevanje vzrokov in simptomov kurjih očes, skupaj z ustreznimi možnostmi zdravljenja, je bistveno za obvladovanje tega stanja. S preventivnimi ukrepi in po potrebi poiskati strokovno pomoč pedikerja/podologa, lahko omilite nelagodje in preprečite ponovni nastanek kurjih očes na stopalu ter omogočite udobno in nebolečo hojo.

V Iconic Studio imamo več kot 20 let izkušenj z zahtevnimi stopali. Vsaka stranka od nas odide zadovoljna in z lahkimi stopali stopali v nov dan.