fbpx
English flag

Staff speaks English!

Lepotni strokovnjaki za tvoj ikonični videz!

Črn noht na palcu zaradi glivic, ki so lahko posledica tudi večjega udarca.

Glivični nohti na nogah

Glivični nohti na nogah so zelo pogosti, predvsem pri starejših ljudeh, ljudeh s sladkorno boleznijo ali oslabljenim imunskim sistemom. Te okužbe lahko prizadenejo nohte na nogah ali rokah, kar lahko povzroči razbarvanje, odebelitev, razpokane nohte ter občutek srbenja in bolečine.

Vzroki za glivične okužbe nohtov so lahko različni. Najpogostejši vzrok je okužba z glivicami, ki jih najdemo v tleh, bazenih, savnah in drugih vlažnih okoljih. Drugi vzroki so lahko poškodbe nohtov, nošenje tesnih čevljev ali nogavic, slaba higiena in oslabljen imunski sistem.

Simptomi glivičnih okužb nohtov vključujejo spremembe barve nohtov, odebelitev nohtov, lomljivost nohtov, razpokane nohte in srbenje ali bolečine v okolici nohta. Te simptome je treba takoj obravnavati, saj se okužba lahko širi in povzroči trajne poškodbe nohtov.

Brušenje glivičnega nohta

Zdravljenje in preprečevanje glivičnih okužb z medicinsko pedikuro

Zdravljenje glivičnih okužb nohtov vključuje uporabo protiglivičnih zdravil, kot so kreme, laki, tablete ali obliži. Zdravnik lahko predpiše tudi zdravila proti bolečinam ali protivnetna zdravila za lajšanje simptomov. Poleg tega je pomembno, da poskrbimo za dobro higieno nohtov, da preprečimo ponovno okužbo.

Preprečevanje glivičnih okužb nohtov vključuje naslednje korake:

  • Redno pranje in sušenje rok in nog, še posebej po obisku bazenov ali savn
  • Izogibanje nošenju tesnih čevljev in nogavic, ki lahko zadržujejo vlago
  • Nositi čevlje, ki dihajo in se izogibati hoji bosi v javnih prostorih
  • Uporaba čistih brisač in nogavičk
  • Nega nohtov, kot so redno striženje in čiščenje nohtov ter negovanje obnohtne kožice.
Fotodinamična terapija za uničenje glivic

Medicinska pedikura rešuje glivične nohte prvo z mehanskim brušenjem odebeljenega glivičnega nohta na nogah s profesionalnim brusilcem (tega ne počnite doma s pilico). Pediker bo izbral posebno kremo proti glivicam in z njo se je potrebno redno mazati, saj bo preprečevala nadaljne širjenje glivic. Prav tako so pri nas na voljo odlični izdelki za odpravo glivic na nohtu, ki si jih stranka nanese na noht vsak dan po umivanju stopal.

Odstranitev glivic ponavadi traja od 6-9 mesecev, saj je rast nohtov na nogi veliko počasnejša kot na rokah.

Izredno napredna in hitrejša rešitev je lasersko odstranjevanje glivic. 

Naroči se na medicinsko pedikuro